2011.09.17.
18:36

Írta: Somebody

Csendzónába menekülnek a rádióhullámok elől

A vezetéknélküli kommunikáció korában képtelenség menekülni a rádióhullámok elől. 2 milliárdan netezünk, és 5 milliárdan használunk mobiltelefont – eközben több tucatnyi amerikai állítja, minden porcikáját átjáró fájdalmat okoznak neki a hétköznapi mobil- és WiFi-hálózatok keltette mikrohullámok. Nekik nyújt menedéket a nyugat-virginiai National Radio Quiet Zone és Green Bank 200 lakosú városa.

Green Bank, Nyuget-Virginia: menedékhely a Csendzóna közepén

A Csendzóna egy dunántúlnyi terület Nyugat-Virginia és Virginia hegyekkel körbezárt vidékén, ami segít blokkolni a rádióadásokat, hogy az itt található hatalmas kutatóantennák működését semmi sem akadályozza. A mobiltelefonoktól kezdve a Wi-Fi-ig minden tiltott a területen, ami mikrohullámokat bocsájt ki. A rádiállomások szigorúan a paraboláknak háttal, alacsony szinten sugározhatnak csak.

Ebben a zónában leltek menedéket a "Wi-Fi-menekültek". Az egyesek szerint az amerikai lakosság 5%-át érintő elektromágneses túlérzékenység (Electromagnetic Hypersensitivity, EHS) áldozatai bármilyen gyenge elektromágneses hullámok közelében is komoly fizikai fájdalomról panaszkodnak. "Ha besétálok egy olyan szobába vagy épületbe, ahol van Wi-Fi, a jobb combom azonnal zsibbadni kezd. Ha nem megyek onnan, nehéz lesz a légzésem, mellkasi fájdalmaim lesznek, és a zsibbadás terjedni kezd." – nyilatkozta Arthur Fistenberg az ABC tévécsatornának.

2 komment

Címkék: sugárzás ehs csendzóna

2011.03.30.
16:57

Írta: Somebody

A Softbank ingyen telefonokkal látja el a japán katasztrófa árváit, ellátást ad, pótolja az iPhone-okat

A japán tsunami s az azt követő tüzek, nukleráis katasztrófák után a szigetországban elkél minden segítség, távolságtól függetlenül. Így, vagy úgy, nemes dolog csatlakozni a térséget segítő akciókhoz, és talán senki sem csinálja ezt úgy, mint a japán mobilszolgáltató, a Softbank, illetve annak vezérigazgatója, Masayoshi Son.

Az úriember az imént látogatta meg a fukusimai atomszerencsétlenség által leginkább érintett várost, Tamurát, ahol bejelentette, hogy cége fedezi egy évi költségét (étel és szállás) és munkát ad a katasztrófasújtotta övezetben élők közül 1200 embernek Takeo-ban (kb 700 km-re Fukusimától).

Son azonban itt nem állt meg, saját twitter-feedjén gyűjti a közösség által fontosnak ítélt kezdeményezéseket az áldozatok megsegítésére: a "Let's Do It" kampány keretében a követők ötletei közül a legtámogatottabbakat a Softbank megvalósítja. Itt bukkant fel az a kezdeményezés, hogy a cég állja a katasztrófában megárvult gyerekek telefonszámláit. Son felkarolta az ötletet, és bejelenttte, hogy minden földrengés következtében szüleit vesztett árva ingyen telefonokat kap, és minden költséget megelelőlegeznek nekik (18 éves korukig). A cégvezér ígéretet tett továbbá, hogy a szerencsétlenségekben elveszett, vagy megrongálódott iPhone-okat is ingyen pótolja a Softbank.

Bár részleteket még nem tettek közzé, reméljük, hogy megvalósulnak Son tervei és azok körében is elterjed a segítő szándék, akik eddig nem adakoztak, pedig megtehetnék.

Forrás: Engadget

Szólj hozzá!

Címkék: japán iphone földrengés softbank

2011.03.14.
23:08

Írta: Somebody

A Microsoft kivégzi a Zune üzletágat, senki sem megy el a temetésre

Hát ennyi volt, 5 év küzdés és kétes siker után a Microsoft bezárja a Zune hardverét gyártó részlegét – állítja egy "a döntésben jól tájékozott" forrás a Bloomberg-nek. Az informátor szerint a zenelejátszó lelke az Xbox 360 és a Windows Phone 7 berkein belül él tovább.

A döntés nem különösebben meglepő: a 2006-ban született Zune nem tartozott a Microsoft sikersztorijai közé (lásd még: Microsoft Kin). A hordozható zenelejátszók körében egyeduralkodó iPodokat először külső segítséggel, majd házon belül gyártott hardverrel próbálták letaszítani a trónról – sikertelenül.

A 2009-es
Zune HD,
az utolsó
Zune-modell.

Első szövetségesük, a Creative, az Apple után három évvel, 2004-ben dobta piacra az iPod-gyilkosnak kikiáltott ZEN Touch-ot, de az annak ellenére, hogy a Microsoft bőszen ajánlotta minden PC mellé, nem aratott sikert. Miután a redmondiak rájöttek, hogy a Creative mérnökeiben sokminden van, csak kreativitás nincs (ó, az irónia), házon belül kezdtek zenelejátszó tervezéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft ipod zune

2011.03.09.
16:25

Írta: Somebody

"A HP elvesztette a lelkét" állítja az igazgató, aki a nyomtatóból is okostelefont akar csinálni

A három nagy mobilos platform – az Android, az iOS, és a BlackBerryk – mellett bizony nehéz figyelemhez jutnia a Palm-HP-nak, pedig egykoron a kéziszámítógép (vagy PDA) fogalma egyet jelentett a Palm márkanévvel. Azt, hogy az Apple és a Google színre lépése mennyire megnehezítette a cég életét, jól mutatja, hogy egy éve megvette őket a HP, azóta pedig már meg is váltak a kicsit megkopott márkanévtől, és egyszerűen HP néven futnak.

A webOS-t
futtató
HP Veer
és TouchPad

 Az életben maradáshoz (a HP-Palm piaci részesedése a mobilok között 1,3% és egyre csökken) pedig minden eszközt megragadnak, hogy saját platformjuk – a webOS – megragadjon a vásárlók fejében. Frissiben kinevezett igazgatójuk, Leo Apotheker, amikor épp nem samsungi őszinteséggel nyilatkozik saját cégéről (mint pl. "A HP elvesztette a lelkét"), vad álmokat sző arról, hogy jövőre már minden HP-terméken – tehát telefonokon, táblagépeken, asztali PC-ken, de még nyomtatókon is – webOS fog futni.

 Asztali számítógépre mobil(os gyökerekkel rendelkező) op.rendszert rakni nem az ördögtől való gondolat. Az Apple Mac OS X rendszerének következő verziója, az Oroszlán (na jó, Lion) nagy dérrel-dúrral beharangozott újításai nagy részben nem mások, mint az iOS-ből átvett funkciók. Elvégre a legtöbb felhasználó egyszerűségre, könnyű kezelhetőségre vágyik, és nem találni primitívebb egyszerűbb felületet mondjuk internetezésre, mint egy iPad, vagy akár a Galaxy Tab.

Balra az iPad,
jobbra az új Mac OS X
– mint két tojás

A jövőben tehát valószínűleg egyre többször fogjuk látni, hogy az egyszeri internetező nem a Windowst indítja el a gépén, hanem mondjuk a webOS-t. Sőt, Apotheker elmondása szerint hamarosan olyan helyen is találkozni fogunk a cég rendszerével, ahol nem is gondoltuk volna. Kiváncsian várjuk, hogy a HP a feledésbe merülés elleni harcban milyen okostévével, okoshűtővel, okoskamerával rukkol elő.

Szólj hozzá!

Címkék: apple hp webos mac os x lion

2011.03.07.
20:34

Írta: Somebody

Beindulnak az iPhone 5 pletykák, a fanboyok barátnői elhanyagolva érzik magukat

Megjelent az iPad 2, így az Apple-termékek megszállotjai természetszerűleg rávetették magukat a következő nagy dobásra, az új generációs iPhone-ra (az egyszerűség kedvéért nevezzük most iPhone 5-nek). Az almás márka rendszeres frissítési ciklusa szerint a március az iPad, a május az iPhone, a szeptember az iPod megújulásának hónapja, különféle "megbízható források" jóvoltából pedig máris szárnyra kaptak az egymásnak ellentmondó pletykák.

1. Az iPhone 5 nagyobb lesz

Ezt a szóbeszédet a jobb oldali kép inspirálta (vagy épp fordítva), amit az iDealsChina nevű, eddig megbízható pletykákat szolgáltató portál hozott nyilvánosságra. Igaz, ami igaz, az iPhone kijelzője egyre kisebbnek tűnik a konkurencia egyre nagyobb mostrumai mellett, amilyen például a HTC Evo, vagy a HD7. Jóllehet, Steve Jobs nemrég még elutasítóan vélekedett a 4 hüvelykes telefonokról:

Az már majdnem akkora, mint egy terepjáró. Terepjárót akarsz hordani a zsebedben?

De májusig még meggondolhatja magát.

2. Az iPhone 5 alumínium hátú lesz, valahogy így:

Ez az összes pletyka közül a legvalószínűbb – aki még emlékszik az iPone 4 bejelentése utáni antennabotrányra, sejtheti, hogy az Apple inkább nem akar belemenni egy újabb kockázatos formatervbe, és az antennákat visszapakolja a hátlap mögé. Az alumíniumból készült hátlap mellett szól továbbá, hogy nem karcolódik és nem gyűjti olyan szorgalmasan az ujjlenyomatokat, mint a jelenlegi szifon üvegháta. A rádiójelek a hírek szerint a műanyagból készülő fekete Apple-logón át közlekednének.

1 komment

Címkék: apple iphone iphone 5

2011.03.06.
19:52

Írta: Somebody

Dobozos margarinba rejtett okostelefon sokkolja a közvéleményt: még van, aki eszik margarint?

Nem mindennapi vacsorában volt része annak a norvég családnak, akik nem mást, mint egy HTC Tattoo okostelefont találtak egy doboz Bremykt margarinban. "A bátyám látta, hogy valami fémes dolog van a doboz alján. Amikor mélyebbre kotortunk, láttuk, hogy egy mobil van ott." – nyilatkozta az egyik megtaláló. Sőt, a telefont be is tudták kapcsolni, és csak a jelkódzár állította meg a Thorsrud családot, hogy jóhiszeműen használatba vegyék a készüléket. "Elég ünnepi vacsora volt. Nem találni minden nap mobiltelefont a vajasdobozban." – nyilatkozta viccelve Tone Thorsrud (25).

De mielőtt meglepetés Desire-ök reményében feltépnétek a delmás doboz tetejét: mint kiderült, nem nyereményakcióról van szó, sőt, a margarin gyártójának vezetője sűrű bocsánatkérések között intézkedett az ügy kivizsgálásáról. Elmondása szerint ugyanis a gyártás és csomagolás olyan helységben történik, ahol nem dolgozik személyzet, pont, hogy elkerüljék a hasonló eseteket.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vicces htc vaj

2011.03.06.
01:04

Írta: Somebody

A Samsung önkritikát gyakorol, csúszhat a Galaxy Tab 10.1

A Samsungnak komoly problémái kezdenek lenni a cégvezetés lépten-nyomon elejtett önbizalomromboló kijelentéseivel. A koreai gyártó táblagépe, a Galaxy Tab bár nem verte kenterbe az eladásokat illetően az Apple iPadjét (részben irreális ára miatt is), de az androidos piacon sikersztorinak számított – bár számokat nem árult el a Samsung. Január végén azonban egyik fejesük, Lee Yong-hee leplezetlen őszinteséggel beszélte el, hogy bár az üzeletek jól és lelkesen bevásároltak a 900 dolláros Galaxy Tabből, ezek közül nem sok gép talált vevőre is. Szó szerint:

"[...] Eladások tekintetében, úgy véljük, elég csekély [a mutató]"

Ezt később lelkes PR-osok fordítási hibának titulálták (ezek szerint Yong-Hee nem csekélyt, hanem gördülékenyet mondott), de érezzük a bizonytalanságot a Samsung berkeiben.

4 komment · 1 trackback

Címkék: apple samsung android ipad galaxy tab

2011.02.15.
20:42

Írta: Somebody

A HTC piacra dobja a Salsát és Chachát, ezredmásodperceket spórol a FB-függőknek

A barcelonai Mobile World Congressen a gyártók nem csak a kétmagos procikkal, hatalmas kijelzőkkel, és 3.0-ás androidokkal tarolnak, most például a HTC szúrta ki a szemünk régóta rebesgetett szocializálódásra kiehegyezett kütyükkel: név szerint a teljes érintőképernyős Salsával (balra) és a QWERTY-s Chachával (jobbra). 

 A Facebook-mobilok alatti rendszer maga Android 2.4. A rajta futó szokásos HTC Sense felület látszik, kicsit még facebookosabbra van spékelve. A nagy különbség az eddig okostelefonok és a HTC újdonságai között az alsó sávban éktelenkedő F-logós gomb. Erről úgy halljuk, környezetfüggően más-más funkcióra visz, vagyis éppen aktuális tevékenységünket oszthatjuk meg egy gombnyomással vele (amire a kis Facebook-logó körül pulzáló fény figyelmeztet), míg hosszan nyomva a közösségi alkalmazáshoz visz a bilentyű.

Szólj hozzá!

Címkék: facebook htc android salsa chacha

süti beállítások módosítása