2011.09.17.
18:36

Írta: Somebody

Csendzónába menekülnek a rádióhullámok elől

A vezetéknélküli kommunikáció korában képtelenség menekülni a rádióhullámok elől. 2 milliárdan netezünk, és 5 milliárdan használunk mobiltelefont – eközben több tucatnyi amerikai állítja, minden porcikáját átjáró fájdalmat okoznak neki a hétköznapi mobil- és WiFi-hálózatok keltette mikrohullámok. Nekik nyújt menedéket a nyugat-virginiai National Radio Quiet Zone és Green Bank 200 lakosú városa.

Green Bank, Nyuget-Virginia: menedékhely a Csendzóna közepén

A Csendzóna egy dunántúlnyi terület Nyugat-Virginia és Virginia hegyekkel körbezárt vidékén, ami segít blokkolni a rádióadásokat, hogy az itt található hatalmas kutatóantennák működését semmi sem akadályozza. A mobiltelefonoktól kezdve a Wi-Fi-ig minden tiltott a területen, ami mikrohullámokat bocsájt ki. A rádiállomások szigorúan a paraboláknak háttal, alacsony szinten sugározhatnak csak.

Ebben a zónában leltek menedéket a "Wi-Fi-menekültek". Az egyesek szerint az amerikai lakosság 5%-át érintő elektromágneses túlérzékenység (Electromagnetic Hypersensitivity, EHS) áldozatai bármilyen gyenge elektromágneses hullámok közelében is komoly fizikai fájdalomról panaszkodnak. "Ha besétálok egy olyan szobába vagy épületbe, ahol van Wi-Fi, a jobb combom azonnal zsibbadni kezd. Ha nem megyek onnan, nehéz lesz a légzésem, mellkasi fájdalmaim lesznek, és a zsibbadás terjedni kezd." – nyilatkozta Arthur Fistenberg az ABC tévécsatornának.

Diane Schou Faraday-ketrecében

Gondolkodni is fáj

"Ha mobiltelefonok sugárzásának vagyok kitéve, gondolkodni is fáj. Nagyon fáj. Meg is mondom a férjemnek, hogy akkor ne is beszéljen hozzám." – mondta Diane Schou a BBC-nek. "Az EMS-szel élőknek bármilyen elektromos feszültség iszonyú méreg." Ezzel együtt Diane még a szerencsésebbek közül való, hiszen a Csendzónában él. Mielőtt ideköltözött, egy ún. Faraday-ketrecben élte életét, ami blokkolja a kívülről érkező elektromágneses sugarakat. Azelőtt pedig nemzeti és állami parkokban húzta meg magát. 

Kiütések, depresszió, fejfájás

Bár léteznek bizonyított esetei, az EHS jelenleg nem elfogadott betegség – mivel egyelőre nincs hivatalos teszt, amivel vizsgálni lehetne a fertőzöttséget, egy orvosi közösség sem tekinti annak. Pedig az állítólagos betegek komoly tünetekre panaszkodnak: (a fentieken kívül) szemirritációra, szédülésre, hányásra, ízületi- és izomfájdalomra.

Bob Park, a marylandi egyetem professzora szerint viszont bár lehet tünetekről beszélni, ezek kizárt, hogy elektromágneses sugárzás következményei legyenek. "Ezek a tünetek megváltoztatják a test kémiáját. A sugárzás pedig valóban meg tudja változtatni a test kémiáját, ha elég erős. A Wi-Fi és a mikrohullámú sugárzás ennek a közelébe se ér. Milliószor gyengébb."

Az EHS-re az egyetlen gyógyír az elektromágneses mezők teljes elkerülése. Mára a Csendzóna maradt az egyetlen hely, ami ezt biztosítja – jól példázza ezt az is, hogy mára hetente többen is érdeklődnek Green Bay városkában ingatlanért. "Azért jöttem Green Bankbe, mert jövőt ad nekem." – fogalmazta meg Diane Schou. "Ketrecben élni, az nem jövő." 

Forrás: BBC, The Huffington Post

2 komment

Címkék: sugárzás ehs csendzóna

A bejegyzés trackback címe:

https://akut.blog.hu/api/trackback/id/tr133234545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.20. 10:18:22

Hatalmas muholdak mukodhetnek a hegyek kozott. Biztos akkorak, hogy felszallni se tudtak, azert maradtak a hegyek kozott. Esetleg nem lehet, h. radioteleszkopokrol van szo (nyilvan igen)?

Kb. ennyit a hitelessegrol, meg az EMS-rol.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.09.20. 17:46:33

remek kis marketingcikk Green Bank (Bay? baj?) elöljáróitól.

az ilyen cikkek olvastán gondolja úgy az ember, hogy a természet egyik nagy ajándéka a Faraday-kenység... ;-)
süti beállítások módosítása