2011.03.14.
23:08

Írta: Somebody

A Microsoft kivégzi a Zune üzletágat, senki sem megy el a temetésre

Hát ennyi volt, 5 év küzdés és kétes siker után a Microsoft bezárja a Zune hardverét gyártó részlegét – állítja egy "a döntésben jól tájékozott" forrás a Bloomberg-nek. Az informátor szerint a zenelejátszó lelke az Xbox 360 és a Windows Phone 7 berkein belül él tovább.

A döntés nem különösebben meglepő: a 2006-ban született Zune nem tartozott a Microsoft sikersztorijai közé (lásd még: Microsoft Kin). A hordozható zenelejátszók körében egyeduralkodó iPodokat először külső segítséggel, majd házon belül gyártott hardverrel próbálták letaszítani a trónról – sikertelenül.

A 2009-es
Zune HD,
az utolsó
Zune-modell.

Első szövetségesük, a Creative, az Apple után három évvel, 2004-ben dobta piacra az iPod-gyilkosnak kikiáltott ZEN Touch-ot, de az annak ellenére, hogy a Microsoft bőszen ajánlotta minden PC mellé, nem aratott sikert. Miután a redmondiak rájöttek, hogy a Creative mérnökeiben sokminden van, csak kreativitás nincs (ó, az irónia), házon belül kezdtek zenelejátszó tervezéséhez.

Az iPod Color és
a Creative Zen
Vision:M – 
hasonlít?

A 2006 novemberére elkészült Zune tűnt az első értelmes kihívónak az Apple egyeduralma ellen. Az újdonság képes volt Wi-Fi-n keresztül zenét megosztani barátainkkal, és a Microsoft zeneboltjában fix havidíjért annyi zenét tölthetett le a Zune-tulajdonos, amennyit csak akart. Azonben sem ez, sem a Zune felejthetetlenül fosbarna színe nem járult hozzá a sikerhez, és amíg az iPod 2006 novembere és 2008 májusa között 76 millió példányban kelt el, a Microsoft lejátszója híján volt a kétmillió eladott darabnak is. Idejével pedig a cég fel is adta a próbálkozást, s a 2009-es, érintőképernyős Zune HD kiadása óta nem is fejlesztettek a médialejátszón – a mai hírek szerint pedig nem is fognak már.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft ipod zune

A bejegyzés trackback címe:

https://akut.blog.hu/api/trackback/id/tr512740075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása