2011.03.06.
01:04

Írta: Somebody

A Samsung önkritikát gyakorol, csúszhat a Galaxy Tab 10.1

A Samsungnak komoly problémái kezdenek lenni a cégvezetés lépten-nyomon elejtett önbizalomromboló kijelentéseivel. A koreai gyártó táblagépe, a Galaxy Tab bár nem verte kenterbe az eladásokat illetően az Apple iPadjét (részben irreális ára miatt is), de az androidos piacon sikersztorinak számított – bár számokat nem árult el a Samsung. Január végén azonban egyik fejesük, Lee Yong-hee leplezetlen őszinteséggel beszélte el, hogy bár az üzeletek jól és lelkesen bevásároltak a 900 dolláros Galaxy Tabből, ezek közül nem sok gép talált vevőre is. Szó szerint:

"[...] Eladások tekintetében, úgy véljük, elég csekély [a mutató]"

Ezt később lelkes PR-osok fordítási hibának titulálták (ezek szerint Yong-Hee nem csekélyt, hanem gördülékenyet mondott), de érezzük a bizonytalanságot a Samsung berkeiben.

Az Apple nagyon vékonyra csinálta

Most a cég második nagy dobása, a Honeycombbal ellátott Galaxy Tab 10.1 (ahol a szám a kijelző méretére utal) bánja az őszinteségi hullámot. A nemrég bemutatott kívül szebb-belül gyorsabb iPad 2 ugyanis (és ezt nehéz elfogulatlanul leírni) ismét túl magasra tette a lécet, miközben az ára nem változott. Az Apple agresszív árstratégiája kis megtorpanásra késztette a koreaiakat.

"Muszáj lesz újra gondolni a stratégiánkat [...] tovább kell fejleszteni azokat a részeket, amik nem kielégitőek. Az Apple [az iPad 2-t] nagyon vékonyra csinálta."

Nehéz olcsósítani

Így – bár eredetileg a kissebb, 7 hüvelykes Tab fölé árazták volna az új modellt, állítólag 1000 dollárra – a Samsungnak valahogy meg kell oldania az árak leszorítását, ha versenyben akarnak maradni az iPad 2-vel, vagy akár hazai pályán a Motorola Xoom-mal szemben. De amíg az Apple, zárt rendszerű alkalmazásboltjával nemcsak a hardverből, de a szoftverből is jó pénzt keres, a Samsungnak mindezt a hardvereladásból kell összehoznia, hiszen az Android szoftverboltjából legfeljebb a Google húz hasznot.

A hardver-oldalon viszont kemény dió lesz előnyhöz jutni, hiszen az Apple jószerivel minden szükséges tablet-alkatrészből felvásárolta a készletek jó részét. Így a Samsung nem tud nagy mennyiségben történő rendeléssel spórolni valamicskét, nem marad más, mint saját árrését a minimumra csökkenteni, vagy beáldozni a nyereséget a Tab 10.1 sikeréért.

Forrás: TUAW

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: apple samsung android ipad galaxy tab

A bejegyzés trackback címe:

https://akut.blog.hu/api/trackback/id/tr552714087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vélhetően a Gyász Tarifacsomag lesz az idei sláger a magyar mobilpiacon 2011.03.07. 17:09:26

Egyre biztosabbnak tűnik, ahogy arról már sok helyen írtak, hogy az idei évben - ötödikként, a negyedik ugyanis a Postafon - új mobilszolgáltató kezdi meg működését hazánkban. Az általunk megkérdezett szakértők egybehangzóan állítják,&nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2011.03.07. 15:51:47

Sajnos itthon mind a kettő drága és az is marad.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.03.07. 15:57:25

Húha, az indokolatlanul túlárazott szar apple-ről van szó? :)

Tapogatott Kukorica 2011.03.07. 16:44:31

@Before: Nem, az indokolatlanul túlárazott jó samsungról. Bár lehet, hogy ez utóbbi az indok. ;D

nemecsek ernő áruló 2011.03.07. 17:00:15

Hát megbocsásson a világ, de egy ilyen tabot apple, vagy samsung, vagy akármi is 130K-160K közötti áron nem vennék. Mire használja az ember ezt? Arra, hogy ágyban könyvet olvasson, meg a kanapén feküdjön vele. Akkor már inkább egy Kindle+netbook kombó, még úgy is olcsóbb.
süti beállítások módosítása